Cia-träning

Idag på Cia träningen gick det bra :) Hade inte riktigt den där wow-känslan som man ofta har med Sacke. Det kändes bra och såg bra ut men det var inte wow, även fast det gick mycket bättre i slutet.
Så vill jag ge en tummen upp till Cia, jätterolig att rida för :)

Film och lite mer om hur det gick kommer imorgon, men nu ska jag gå och lägga mig :P

suddig men lite cool mobilbild från idag, sötis :)

Collage Goliat

Testade att göra mitt allra första collage. Tänk på att det är mitt allra första innan ni dömer det för hårt ;)


Vad tycker ni? Är jag på helt fel spår? Något jag borde ändra/tänka på? :P

Longering like a boss

Idag longerade jag Sacke. Hade med några (tre) bommar också som han fick trava över. Han var jättefin!
Satte inte så jättemycket press på honom då det mest var en lite lugnare "att röra på sig" longering (med bommar) eftersom det är Cia-träningen imorgon.
Som ni kanske har märkt så är jag lite för att låta hästen "chilla sig fräsh" dagen innan en större träning eller en tävling.
Hade på snodden och lät honom arbeta rund och låg. Bommarna bara gled han över like a boss :P Synd faktiskt att jag inte har bilder eller film men det var bara jag där och behövde koncentrera mig på hästen :)

Hovslagaren och hästtandläkaren kommer på fredag. Tandläkarn på morgonen och hovslagaren på kvällen... Så han kommer att ta det lite chill på fredag, men det passar ju bra efter hoppträningen imorgon torsdag :)

Ja lite halvflum inlägg men det har vart en lång dag :P


hej hopp :)

Tatiana del 3

Den tredje och sista delen av random bilder på Tia genom åren :)







Det var den tredje och sista delen av random bilder på Tia genom åren :)
Vad tycker ni?
Visst är hon en jättefin liten påne :)

HJÄLP!!!

Om man skulle skriva så här, hur skulle det tolkas? ;

Beauty is in the eye of the beholder, and to me you're the fairest of them all...

Jag funderar på om jag ska ha den meningen på den nya headern jag håller på med, men hur skulle den tolkas?
Jag menar ju att Sacke är the fairest of them all men om man skriver eye of the beholder delen innan kan det tolkas som om alla andra tycker att han är ful men jag tycker att han är snygg?

Hjälp! Hur skulle ni tolka det?


gotta love den här bilden :P Inte den bästa kvaliteten precis (mobilbild) men älskar minen :P


He is free, free like the wind. He is free and he will win. Cause he's fighting for the honour, to be free.

Efter tävlingen fick jag lite tips av Sackes förra ägare på hur jag borde göra och tänka på. Hon skrev bland annat att även pigga hästar behöver få springa. Det fick mig att tänka på hur jag ridit de senaste veckorna.
Även på ridskolan jag red på i Stockholm sa de ofta att man inte kan fastna i ett tempo utan man måste variera sig. Jag trodde faktiskt att efter alla de åren där så hade det fastnat någonstans i huvudet. Men på senaste veckorna har det varit lite mer serious med Sacke. Träningar på träningar samt den där tävlingen, och det har känts som om allt emellan har blivit tid att förbereda inför träningarna. Att passa in dressyrpass och hoppass och vila för att det ska gå så bra som möjligt på träningarna.
Och passen har blivit rätt så enformiga. Eftersom han ju är så pigg så har det blivit att man har ridit mer tillbaka och kort. Dressyrtanten i mig säger att jag alltid måste ha kontroll på varenda steg. Har faktiskt inte insett det förrän nu.

Man lever och man lär, och nu har jag lärt mig något mer :) Måste verkligen tänka på hur jag lägger upp träningarna så att de inte blir så jekligt enformiga och "uppkortande". Han har ju värsta framåtbjudningen och jag måste låta honom sträcka ut lite och utnyttja den. Ingen mår bra av att vara för serious :P Både Sacke och jag är ju fortfarande bara ungar!

Så eftersom jag fick värsta skuldkänslorna för det så bestämde jag mig för att ha lite skojj. Så red ut på ängen. Först ville jag ha i alla fall lite kontroll och red på en volt och travade. Så fattade jag galopp och kände att jag hade någorlunda kontroll på galoppen. Så började jag att galoppera på långsidan av ängen (den är enoorm, det tar en evighet att rida runt om man skulle vilja det :P ). Så ställde jag mig upp i sadeln och lät honom sträcka ut sig lite. Haha han verkligen tog för sig och galopperade som 17! Men jag hade ändå kontroll och kunde stanna när jag ville. Men han var verkligen jätteglad och frustade och höll på och tog enorma galoppsprång.
När jag sedan satte mig djupare i sadeln "reste" han sig själv och fick en jättefin galopp med enorm energi både uppåt och framåt och även dressyrtanten i mig blev nöjd :)

Med en häst så pigg är det svårt ibland att helt släppa taget och låta dem ta för sig. Jag kanske är lite för feg? Men jag lär mig :) Och jag kan ju säga att vi behövde det här både jag och Sacke. Nu är vi redo att ta nya tag, och den här gången kommer vi inte att glömma att ha lite roligt också! :)


Haha vet att det kanske inte var exakt så här du menade när du skev så :P Men jag vet vad du menade, det här var en annan grej jag kom och tänka på :)


Tatiana del 2

Del två av random bilder på Tia genom åren :)







Det var del 2 av random bilder på Tia genom åren :)
Det kommer att komma en tredje del imorgon :)

Nu - shoppa skor!

Nu blir det av för att shoppa lite skor. Och inte vilka skor som helst, den absolut senaste modellen och allt, to die for!!


senaste modet har man hört :)


Bloggtävling - Rosa hackamore hos JossanAmigo :)


länk till inlägget HÄR!

Bildbomb - i hagen

bilderna är tagna idag :) Vad skönt det är att kunna säga att bilderna blev tagna idag :))






Tatiana del 1

Inser att jag inte har lagt upp så många bilder på kära TiaFia här på bloggen, så kommer att lägga in några inlägg med bilder på henne "genom åren"...







Det var del ett av random bilder på Tia genom åren :)
Vad tycker ni?


Jag och Ella 2010

En film från en klubbtävling i slutet av 2010, min första och sista tävling på Ella på TIRK.


haha Ellis-Bellis :)

Träning för Cia Tenggren

På torsdag ska jag iväg och träna på TIRK. Inte en TT-träning utan en licensträning. Löser man licens för TIRK får man bland annat fem st gratisträningar och gratis start på alla TIRK-tävlingar i utbyte mot att man hjälper till på städdagar och augustitävlingarna och lika många klasser som man startar gratis. Bra deal tycker jag :)

Jag har aldrig tränat för Cia Tenggren förut, jag har aldrig ens träffat henne om jag ska vara ärlig, men jag har hört att hon är duktig så vi får se hur det går helt enkelt :)


lite är bättre än inget alls :)

yey :)
Nu har tillfället kommit som alla har väntat på. (typ :P ).
Nej men nu kommer det att blir en förbättring här på bloggen. Det kommer att komma upp nya bilder för en gångs skull, och även filmer och annat. Dvs inga mer upprepande gamla bilder från två år tillbaka :)


ja från och med nu då ;)


Promenixx

Idag gick jag på promenad med Sacke, och även Bambi fick följa med, och min hund Dessie-pessie :) Vi var en liten trupp som gick på promenix.
Vi gick i skogen, över ett kalhygge och sedan igenom en äng/glänta och kom ut bakom hästarnas hage. Hahah kan inte förklara så mycket bättre, men det var mysigt :) Sen att den där glängen var lite övervuxen och även hade några brännässlor som vi inte riktigt hade räknat med var ju lite oups men vi lyckades hoppa över de flesta ;) Så hoppade vi över några diken och annat och hade det allmänt roligt :)


Bambi i vintras :)

Precis som alla andra

Måste bara precis som typ alla andra säga;

Grattis Loreen!!! Sverige vann Eurovision Song Contest!!!!

Ledning från början!
Haha du gjorde till och med röstningen lite tråkig ;)
En riktigt bra låt som enligt mig förtjänade att vinna melodifestivalen och komma till Eurovision. Hon tappade bort sig i texten under semifinalen i ESC och man höll andan lite, men gjorde bra ifrån sig på finalen och drog hem allting. Hur många tolvor fick hon, 15 typ? Grattis igen :)

Och så måste man gratta de underbara babushkorna för en andraplats!

Okej låt. Hade den framförts av någon annan hade det inte fungerat, men "babushkorna" och bakningen på scenen var halva framträdandet. Underbart gulligt :)

och serb som man är måste man ju ge ett extra grattis till Serbien som kom trea med Zeljko Joksimovic´s låt Nije Ljubav Stvar. Grattis!!!

Låg tvåa ett bra tag men slutade trea. Fortsätter ni så slutar det med att ni vinner nästa år, som Sverige :)
Låten var väl bra. Kanske inte min favorit men den var okej. Tyckte dock att jag kände igen den någonstans ifrån, eller var det bara jag?

I took a step forward by coming there, but I got pushed back when you said you didn´t care...

Nej nu lät det jättedåligt :P
Men man kan inte säga att idag var de allra bästa rundorna jag och Sacke någonsin gjort. Överhuvudtaget...

LD
på framridningen var han lite dryg. Han var jättefin i traven, verkligen! Jag fick bilder i huvudet om att vi seglade över alla hinder som kängrur typ :P
Galoppen var inte hemsk men det var inte hans vanliga galopp lixom. Först hade han som en gunghästgalopp, men jag fick lixom inte påverka den. Jag ville att han skulle ha lite mer power i galoppen men jag fick inte riktigt den, och det kändes inte riktigt som om jag fick plats att dra igång galoppen. Jag måste lära mig att man inte får plats, man måste ta den tydligen... 

Framridningsbanan var inte precis ideal. Den var mer en nyklippt gräsplätt som blev lerig rätt så fort, och den var avlång och smalnade av rätt så mycket på ena sidan, och hästar flög åt lite alla håll eftersom de flesta blev rädda minst en gång för typ "polisbanden" som omringade banan och blåste runt.

När jag kom in på framhoppningsbanan fick jag en bättre galopp, men han var fortfarande väldigt glidig i galoppen och var lite överallt. Sedan började han sparka igen. Han gör det när han vill byta galopp oftast och sedan kan han inte låta bli att göra några fler när han ändå håller på ;)
Men jag fick några väldigt fina språng och han hade nu en jättebra galopp.

Så gick jag in på banan. Då stängde han av sig helt... Jag vet inte vad som hände. Han blev helt annorlunda och jag blev typ... stum? ni fattar vad jag menar :P Jag bara satt där och kunde inte få mig själv att göra något vettigt för den här nya hästen jag helt plötsligt satt på. Han gick inte fram för skänkeln alls och trängde in mot innerskänkeln, men sprang ändå som 17. Så vägrade han på 2an! Vad hände? Han hade fel galopp in av den enkla anledningen att jag var helt borta... Men i vanliga fall brukar inte det vara tillräckligt för att han ska vägra på ett hinder som han kan travhoppa om han skulle känna för det... Så gled han som 17 och stannade sedan på 3an också... Resten av banan gick felfritt, men snabbt, glidigt och inte precis stilpoäng för den...
Omstart var gratis så valde att göra en. Den rundan gick felfri och gick lite bättre än den andra rundan, men det var fortfarande en mindre kaos... Så kom vi ut från banan och han var min Sacke igen. What just happened?

LC
Mycket bättre framridning. Fick en bättre galopp snabbare och han var lite mer "Sackepigg". Fick några väldigt snygga språng på framhoppningen. Men jag kände att han började bli trött.

Så gick jag in på banan. Han kändes inte precis alert. Jag fattade galopp och galopperade på en volt innan jag började banan. Hinder ett och två gick jättebra och jag bah det här kan ju fungera :) Men så var det en lite halvskum sväng in mot trean, man skulle svänga in runt ett hinder som stod vid C och så stod 3an vänd mot A på medellinjen. Han stannade redan vid svängen och vägrade gå fram. Ahapp. Svängde runt, men den här gången stannade han framme vid hindret, och det gjorde han även tredje gången. Vi vägrade ut oss!!
Jag kom på massor med förklaringar i huvudet. Han var trött, jag var förlamad och det inte var våran dag. Men så kom jag till framhoppningsbanan där jag hoppade några språng till för att hoppa lixom, och han var en liten ängel... Vad ska man säga?

Jag får träna lite mer och komma igen nästa gång. Det var trots allt vår första tävling, vi kanske bara behöver lite mer erfarenhet och jag behöver bli lite mindre förlamande nervös? Höll verkligen på att få ren ångest i bilen, hade det inte varit Nygårds pappa som kört utan min pappa hade jag bett honom att vända ;)


Failbild


haha stilhoppning ;)

gahhh!!

Nygård kommer om prick en timme och så ska vi åka iväg. Gahh, så jättenervös!!
Sacke duschades igår och jag satt uppe till sent och packade. Vi lyckades även muta tandläkaren (haha och Sacke hotade lite också genom att se extra sur ut) så han kommer istället att komma ikväll eller imorgon. Han har jour på helgen så vi får vara lite flexibla och vara redo på att han kan komma lite när som helst när han får en lucka, men senast då imorgon kväll.
Nu ska jag ut till hästisen. Nervös nervös nervös!

gaaaaaaaaahhhhhhh!!!!!!!


Fint...

Det verkar som om jag får lägga till ipren till packlistan...

Jag mår inte bra. Det typ kom bara sådär och det är pisst. Jag får verkligen hoppas att jag kan sova bort det. Det är inte så farligt så att jag inte kan starta, men om jag fortfarande mår dåligt imorgon så kommer jag ju inte precis att kunna göra mitt bästa...
Det känns lite som om allt är emot oss och att vi ska tävla. Först att tandläkaren verkligen inte kunde någon annan dag än idag och sedan att jag mår piss. Men NEJ kära vänner, lite magont har aldrig skadat och vi ska ut och ge gärnet imorgon jag och Sacke. Vi är redo som 17! Så det så!


snyggischen :)

Att göra innan tävling + packlista

Jag har faktiskt en lite halvgammal "att-göra-innan-tävling"-lista och en packlista. Har gjort om de lite så att de är anpassade efter lite varmare väder, och här kommer de: 

Veckan innan tävlingen
O hoppar inget några dagar innan, men finslipa på det som behövs. Kolla så att allt känns/fungerar som det ska.
O fixa med packlistan
O se till att allt på packlistan finns, fixar det som ev. saknas.
O kolla upp startlistor och vägbeskrivning
O smörjer sadel
O ser till att täcke, schabrak m.m. är rent

Dagen innan tävlingen
O vila för hästen
O smörjer läder, torka av sadeln
O byta schabrak, kolla så att täcken är rena och torra
O tvätta skydden
O duscha hästen, lufttorka :)
O kolla så att alla skor sitter som de ska
O rykta.
O Frisera/fixa manen, hovskägget m.m.
O sätta på ett tunt täcke under natten
O fläta den blöta svansen
O fixa rätt nummer på nummerlappen
O packa mat och vattenhinkar till häst (kolla om det finns vatten där eller om man måste ta med)
O fixar mina tävlingskläder och smörjer stövlar
O packa in allt på packlistan i IKEA-kassar, dubbel- och trippelkolla…
O ser till att pass och alla papper är i ordning
O kollar på tävlingens hemsida så att det inte har skett några dramatiska ”i sista sekunden”-ändringar

På tävlingsdagen
O rykta hästen, borsta svansen.
O dubbelkollar allting
O göra iordning mat till mig att ta med
O packa in allt i bilen/minisadelkammaren i Nygårds transport :P
O gör iordning hästen med ”åka-i-transport-garderoben”
O lasta hästen






Packlista:
hästen
O senskydd
O schabrak + huva
O sadel + sadelgjord
O förbygel-martingalen
O träns
O nummerlapp
O transporttäcke/svettäcke
O transportskydd
O borste+hovkrats
O grimma+grimskaft
O hönät med hö
O morottar eller annat gottis :)
O lunchfoder
O vattendunk + hink
O lite betfor
O Svamp
O flugmedel

 Ryttaren:
O vita ridbyxor
O handskar
O tröja
O mjukisbyxor att ha över
O regnjacka
O hjälm + väst
O ridstövlar
O hoppspöt
O vanliga skor

Övrigt:
O mobilen
O pengar
O pass+ alla papper
O matsäck

 
Har gjort om listorna lite så att de ska passa till frösåkertävlingen imorgon.
Hur ser eran packlista/att-göra-lista ut? Någonting ni skulle ha lagt till/tagit bort? Hjälp mig lite, det var ett tag sen jag var ute och tävlade :P


tävlingsdebut!

Fast egentligen vet jag inte om det räknas som en tävlingsdebut för vi har tävlat tidigare men inte på "riktiga" tävlingar, utan då mer pay & jump och clear round på klubbtävling, och eftersom man inte tävlar mot någon då (mer än sig själv...) så blir det här ändå som en tävlingsdebut på sitt sätt.

Tävlingen startar klockan 9 och LD:n är första klassen. Det är 6,24 mil att åka hemifrån och dit så vi lär ju åka rätt så tidigt ;) Man kan ju inte precis köra i 120 med hästsläp heller så det lär ju ta ett tag.

Kommer att skriva massa packlistor och "inför-tävlingen-listor" i ett annat inlägg.

Startlistorna (bara för att jag kan :P )


(fast enligt tdb så har startnummer -1 strykit sig så jag är första start. )


Så jag är nummer 3 av 7 i LD. typ i mitten. Ett bra nummer.
Egentligen spelar nog inte startnumret någon roll i LD:n eftersom det är en clear round och inte samma tidspress.
Men i LC:n startar jag först. först! Jag gillar inte att starta först! Inte heller sist. Helst typ i mitten nu när det inte är så många. Startar man först har man lixom ingen ritt man måste slå, utan man är mer den som sätter en första ritt som alla sen vill slå, och det är oftast någon/många som lyckas.
Det känns också som om man rider lite mer slappt om man är först, eller är det bara jag? Har man ingen tid att slå så tar man sin egen tid och rullar på. Haha det är så det känns för mig i alla fall :P


Vilket startnummer gillar ni/gillar ni inte??


25 maj 2012

Idag kommer vi hem runt tjugo över tre. Tandmänniskorna kommer klockan fyra så vi får ju inte för mycket tid innan men det blir nog bra :)
Efter det ska Sacke få en mysig promenix och komma ut lite efter att han har varit så duktig och stått blickstilla när tänderna raspats (positivt är bra :) )

Sedan kanske jag ska duscha honom. Det beror på lite på om det fortfarande är varmt samt om han verkar lugnt med det. Har inte duschat honom så mycket förut så vi får köra lite lugnt och se hur det går.
Sedan ska alla grejs smörjas och packas inför imorgon. nervös som 17!



en hästmänniskas shopping... (och DEO för häst?)

... är vanligtvis på hööks. Jag menar, Åhlens, vad är det? H&M, är det ett skämt eller?
Nej nu ska vi inte byta samtalsämne. Idag var jag som sagt på hööks och handlade lite saker till pluttisarna. Ja det gick ju för några vackra sedlar och ändå tycker man inte att man handlade så mycket?

schabrak (silver) och matchande huva. När jag väl kom dit så kollade jag på både det här schabraket och det andra men jag gillade det här bättre. Jag gillar enkelt och typ stilrent så varför inte?


så en fin liten rosa grimma till TiaFia samt hästsalva. I´m inloved with the hästsalva!! haha funkar på det mesta och den är rätt dryg och ja... jag gillar den :P

Så gick vi in på en annan hästaffär bredvid hööks för att se om de hade bättre flugmedel. All ära åt hööks men to be honest, deras flugmedel har en enorm karenstid och det får en att oroa sig lite om huruvida den verkligen är bra för hästen eller inte??
Så vi frågade efter flugmedel och mannen där inne tog fram en flaska och sa att ja den här är bra för flugor och knott och allting, och den är giftfri! Så är den även dryg! Så kollade jag på flaskan men hade lite bråttom för att bussen skulle gå om tre minuter, så efter att ha sett orden sommar och giftfri med stora bokstäver och hört mannen säga att den är bra för flugor och knott så köpte vi den.
Så kommer vi hem och inser att vi istället för flugmedel fått med oss typ någon hästDEO? *pip*...

min första tanke var; aha, nu börjar de med deo för hästar också. Vad händer med att njuta av hästdoften??
Sedan blir jag totaldampig på mannen som sålde oss deo istället för flugmedel, och sedan blir jag totalpissed på mig själv som inte läste igenom texten ordentligt utan bara tänkte på den jäkla bussen.

Kommer att skriva värsta deepshitinlägget om hästdeo. Har man en häst, varför vill man då få hästdoften förändrad, förbättrad och döljd? WHY???


Sacke onsdag 23 maj

Idag dressyrade jag. Tyvärr kommer inte torsdag och fredag vara jätteaktiva för ponny, torsdag ska jag till Q så Sacke får en promenad och fredag kommer hästtandläkaren och så får Sacke en promenad och så ska han kanske duschas och finas till till på lördag samt att jag ska smörja allting. Så jag tänkte att jag skulle köra igenom honom ordentligt på onsdagen.

Red dressyr på ängen och körde övergångar, mest skritt-galopp. I början var han jättefin. När jag red fram fick han en jättefin form och jag satt och gled runt lite sådär ;)
Så började jag på övningen. I början var fattningarna jättefina! Särskilt en som jag kommer att leva på för evigt. Och en bra fattning ger bra galopp så gu va fin galopp han hade! Men usch vad jobbigt både han och jag tyckte att det var att hålla ihop den, haha :P
Så efter någon till galoppfattning började han tycka att det var för jobbigt och började att studsa och tycka att det var allmänt jobbigt. Avslutade med en fin fattning och så travade jag av honom.

Sammanfattning: Rätt så bra pass. Han blev lite studsig för att det var jobbigt, men innan det var han underbar! Men jag tror att det kommer att gå rätt så bra på lördag, även fast dagarna innan kommer att vara allt annat än ideala ;)


att prata med hästen

Jag pratar alltid med Sacke. Och då menar jag inte bara t.ex. i boxen, för vilken hästmänniska gör inte det? haha :P Nej men jag menar när jag rider, och oftast då när jag hoppar.

Jag vet inte varför. Kanske från all hundträning t.ex. agilityn, där jag hade en hund som hela tiden ville höra vart jag var någonstans för att kunna göra saker, och jag hade ingenting emot att springa och peppa honom där han sprang.
Med Sacke är det lite annorlunda eftersom jag inte peppar honom på samma typ piggande och peppande sätt utan där pratar jag mer lugnande och peppande. Saker som det här klarar vi eller okej höger efter det där hindret, och nu tar vi det luuugnt... eller den klassiska gu jag kommer döö du får hjälpa mig nu!! och så brukar jag utropa några ord som woooow över hindrena och det obligatoriska braaaa eller duuuktig kille! efter varje hinder.

Brukar ni peppa eran häst?
haha fast egentligen kanske det är mig själv jag peppar mest? :)

haha gullig bild

i skolan

Nu är jag i skolan. Ska till Q idag, möte innan Taize. Ska bli mysigt :)
Men innan det ska jag dra till hööks. Jag ska köpa schabrak och huva, samt hästsalva till Bonnie och flugmedel. Bonnie får alltid enormt mycket myggbett på bringan, just där och inte så mycket någon annan stans. Stackars häst blir helt sårig om man inte gör något...
Nu börjar jag skolan så hejhej :)


det schabrak jag troligtvis ska köpa. Vad tror ni, skulle det passa på Sacke?

Skumt...

Under tiden som jag har haft Sacke har vi båda genomgått en del förändringar... Men en lite skum förändring som har hänt typ automatiskt är att Sackes man har bytt sida.

Före:


nu:



lite skumt tycker jag ;) Måste bara säga att jag har inget med det att göra utan det hände typ automatiskt haha :P

Har någon några idéer om varför?

21 maj 2012

Idag var jag ute och galoppade.
Nej men jag var på en gräsplätt där jag körde mycket galopparbete. Började med att rida fram i skritt och trav på en åtta. Använder mig rätt så mycket av åttor, dels för att man är i båda varven och glömmer inte bort något varv, och dels för att kunna undvika att han smygökar och jag bara följer med och helt plötsligt går det jättefort. Haha händer ibland ;)

Men sedan började jag galoppera. Inser att jag rätt ofta kör lite snällt och att han bara ska "rulla på", så nu satte jag istället lite press på honom att han skulle trampa under sig och galoppera mer uppåt. Uff vad jobbigt ;) Körde först kvar på en volt, men fortsatte sedan på långsidorna. Ofta tar hästen lite tillfälle i akt och länger steget lite på långsidorna, men det fick han inte. Så körde en att så fort jag kände att han ökade en millimeter gjorde jag en volt och satte tillbaka honom. I början blev det en tre volter på en långsida, men sedan skärpte vi till oss och kunde galoppera i samma tempo hela tiden.

Jag vill inte bråka med honom och försöka få honom att hålla sig kort och inte springa, så den här voltövningen var snäll och verkade fungera rätt så bra så tummen upp :)


sommaren kommer närmare och närmare :)

Bloggtävling hos ponnysmurfarnas.blogg.se :)


Klicka på bilden för att komma till inlägget :P

Bloggtävling hos teamjumpers!


Inlägget hittar du HÄR! eller om du klickar på bilden :)

Idag

Hittills har jag ridit Sacke på träningen och smörjt hans remontträns (det jag använde), förbygeln och sadeln samt mina ridstövlar. Duktig jag känner mig :)
Efter att jag hade gjort iordning honom efter träningen fick han även beta lite gräs. Det har växt lite gräs i hagen men det är inte så jättemycket och inte kanske så jättemysigt, så de får käka lite gräs hemma så de vänjer sig inför betet.

Nu ska jag longera lillepluttBambi (nu är det hon som är minst och pluttigast...). Så ska Bonnie få komma ut också, och så ska jag se om jag hinner träna lite med TiaFia. Mycket att göra ;) Men det är väldigt fint väder i alla fall :)

Lite random inlägg men nu vet ni det i alla fall ;)

man ser det lilla futtiga gräset i deras hage. Fast iofs så togs bilden efter typ regndagarna så det är jättelerigt men ändå ;)


17 maj 2012

Idag hade jag ju som sagt TT-träning. Den här gången hoppade vi lite högre och med bland annat längre distanser.
Bild på banan:

haha bilden är inte så jättebra på att visa avstånd :P
Men mellan 4-5-6 skulle det vara 4 galoppsprång, och det fick vi när Sacke hade lagom lugnt in, fast ibland gick han på 3 :P
7a och b är kombination med ett galoppsprång emellan.
Mellan 2 och 3 skulle det vara 6 st galoppsprång.

1,9: en rätt så stor oxer, vit med rosa prickar och ett rosaprickigt plank. Tur att man inte har titthäst :P
2: oxer med blå och gulrandiga bommar och en sverigeskylt inne i hindret.
3. Ett plank.
4,5,6: vanliga räcken
7a,b: vanlig oxer och räcke...
8: blå bom med vattenmatta under.

Vi började med att hoppa fram på några linjer. Först 4,5,6 med en volt emellan, och sedan utan volt (han var jättefin på volterna :D ). Sedan körde vi 2-3 och skulle bara rulla på med 6 galoppsprång. Sedan körde vi kombinationen, utanför fyran och en volt runt den, och så hoppa vattenmattan. Sedan testade vi att hoppa 1,9 en gång innan vi hoppade hela banan.

Jag hoppade banan 2 ggr på samma höjd, runt 80-90 cm. Första gången gick det inte så bra. Själva sprången var jättefina men mellan hindrena började han bli lite trött och det var svårt att hålla ihop honom. Och när det blev extra jobbigt så kom han med en liten kick. Jag blev lite förvånad faktiskt. Visst brukar han studsa lite när han är typ pigg och vill springa, men kicka har han inte gjort på ett tag. Han slutade med det för ett tag sedan. 
Men jag kände mig allmänt dålig när jag red första rundan, haha. Men studsade runt lite på honom och kom lite efter i sprången ibland för han tog i som sjutton. En gång hamnade jag på halsen för att han hoppade jäkla tidigt på planket. Uff.

Andra rundan gick bättre. Jag satte mig ner och red lite mer. Men då tyckte han att det blev ännu mer jobbigt och kickade igen så att vi kom ur balans. Så hann jag inte riktigt ta upp han igen inför hindret. Uff vad irriterande! 
Men mellan kombinationen - vattenmattan - rosa så var det lite längre distanser och jag kunde låta honom springa lite och behövde inte hålla ihop honom lika mycket och då flöt det på. 

Jahapp. Bara att börja bygga lite muskler på rumpan på hästen så att han orkar hålla sig uppe. Och lite bättre kondis skulle inte skada. Haha kanske lättare sagt än gjort eller? ;)

TT-träning

Kom på att jag skulle berätta vad det var för något men har inte gjort det.
Är jättedålig på att förklara, så sätter istället in en del av mejlet jag fick om det här; 



Tirk Talang 2012

Du är väl med från början?

Dags att anmäla till Tierps ryttarklubbs storsatsning 2012!

Vi har som tidigare nämnts fått bidrag från idrottslyftet till en tävlingsryttarsatsning som kommer pågå under våren/sommaren 2012.
Tack vare bidraget kommer vi med endast en liten egenavgift från dig (400kr) kunna erbjuda följande:
  • 5 st träningspass på lektionshäst eller egen privat
  • Strömsholmsbesök under pingsttävlingarna
  • Clinic och föreläsning
  • Gemensamma träffar och taktiksnack
  • 500kr (!) rabatt på sommarens rid/träningsläger
Missa inte chansen att utveckla din tävlingskarriär!
Vi kommer förutom att utveckla ridningen, sträva efter en god sportsmanship och horsemanship-anda.

För att söka måste du vara under 25år och startat lokalt på privathäst alternativt deltagit på klubbhoppning med godkänt resultat på lektionshäst samt rida minst nivå III. Vi kommer dela in grupperna efter nivå.
I ansökan vill vi att du talar om vad ditt mål är och varför just du ska få vara med.

Finns några platser kvar så skicka in den nu!

PS: Sprid gärna vidare till lämpliga kandidater!



så ja, det är dit jag ska idag på en träning :) Det har varit två träningar innan men den första missade jag eftersom vi åkte bort, så den ska jag få ta igen senare. Så var det den förra söndagen och en idag.

En olycka...

Det här är ingenting ni måste läsa. Det vore kul om ni gjorde det, men ni måste inte. Skriver mest det här inlägget för att skriva av mig om någonting som har legat och gnagit i mig i kanske två år nu, jag bara känner att jag måste få ur mig det. En olycka som jag var med i.

Allt började bra... Nej inte bra - perfekt!
Vi var ute och red, en rätt så stor grupp på ridskolan jag red på förut. Det var för något år sedan. Tror att det var stallvärdsridning? Jag red en liten c-ponny som hette Spirit.
Vi hade varit ute och ridit ett rätt så bra tag. Det var mörkt och vi var nära stallet. Klockan var väl runt 8 på kvällen. Så bestämde sig ridläraren för en sista galopp, och den här gången skulle vi öka tempot lite. En sista spurt. Alla var entusiastiska och glada. Det hade varit en bra ridtur med fint väder och roligt sällskap, och en sista spurt skulle vara pricket över i-et. Ridläraren satte igång i galopp och ingen var sen att följa efter. Så svängde vägen rätt så tvärt åt höger upp för en backe. Ridläraren tog ut kurvan lite och fortsatte sedan i galopp upp för backen. Jag var ungefär trea i ledet. Jag ställde mig lite i stigbyglarna i uppförsbacken och kände hur Spirit tog i den sista biten.

Så plötsligt forsade han framåt, snett åt vänster och förbi hästen framför oss. Hade han blivit rädd för någonting? Jag fick stopp på honom efter några meter och vände honom om. Synen jag fick se var nog ren kaos.
Troligtvis har jag mörkat upp allting lite nu eftersom det har gått ett tag sedan att det här hände. Allt det här har blivit som en mörk fläck i minnet och det är svårt att komma ihåg vilka detaljer som faktiskt var där och vilka som jag har fantiserat fram i efterhand. Men jag kommer ihåg hästar som var uppstressade, människor som låg på marken och människor som hade kastat sig av sina hästar och stod bredvid och höll i dem och försökte att inte bli trampade. Ridläraren skrek åt alla att hoppa av och jag gjorde det. Kommer ihåg särskilt en tjej som låg stilla på marken. Jag visste inte alls vad jag skulle göra. Jag kände mig helt hjälplös där jag stod och glodde. Själva händelsen hade inte riktigt kommit fram till mig ännu. Det kändes helt oseriöst och overkligt.

Ingen tänkte ju på att ringa någon i denna absurda situation. Dessutom hade många lämnat mobilerna i stallet. Så ridläraren vände sig till mig som stod lite på sidan och bad mig att rida till stallet och hämta hjälp. Jag nickade, glad åt att få göra någonting. Så jag satt upp på en snurrande Spirit. Lyckades precis komma upp. En annan tjej skulle följa med mig, men hon lyckades inte komma upp på sin häst, den var för uppskärrad. Det var inte alls långt till stallet. Vågade inte mer än att trava. Spirit var väldigt uppstressad och allvaret i situationen hade inte kommit fram till mig än. Det kändes lite som en film. Eller som om jag var en del av en film. Att det inte var på riktigt på något sätt. Som om jag bara var ute och travade själv, en helt vanlig kväll.

När jag kom in på stallplanen möttes jag av en annan ridlärares man som var där. Han kollade självklart frågande på mig, en hel grupp hade ridit ut och nu kom jag tillbaka själv? Jag kommer ihåg att jag hade lett åt situationen och tänkt undra vad folk tänker, här kommer jag intravande bara sådär. Jag berättade vad som hade hänt, och allvaret och lite chock i mannens ansikte fick mig att mera inse allvaret i situationen. Och här satt jag och log som en jävla bondfåne. Han frågade vart de andra var, och jag tänkte visa honom. Men just då kom ett gäng med lösa hästar med tyglarna och stigbyglarna dinglande. Det var fyra stycken tror jag, och tillhörde de ryttare som hade ramlat av. Spirit fick fnatt när hästarna sprang förbi honom och ville självklart följa efter dem. Han galopperade på stället men jag lyckades hålla honom kvar där genom att helt enkelt ta i ena tygeln så att han snurrade runt i någon piruettliknande grej. Men efter det fick jag inte följa med och visa vägen, utan fick istället sitta av hästen och leda in den i stallet medan mannen hämtade sin fru, den andra ridläraren, och kutade iväg efter en lite halvskum beskrivning från mig.

Jag ställde in Spirit i sin spilta. Tog snabbt av tränset och satte på grimman men lät sadeln vara kvar. Så kutade jag istället ut för att hjälpa till att fånga de fyra lösa hästarna - någonting som blev lättare än jag trott. Efter ett varv runt stallet saktade de av till trav och travade in på led genom stalldörren och in i sina respektive spiltor. Jag och en till,äldre tjej hjälptes åt att sätta fast dem. Så sprang jag ut på gårdsplanen. Jag ville se vad som hade hänt med de andra. Så fick jag se en ledsam trupp människor komma på led ut från skogen, bredvid sina hästar. Bara några minuter efter kom det ambulansförare längst vägen till stället i skogen där olyckan hade hänt.

Det tog ett bra tag innan olyckan verkligen hade sjunkt in, och jag insåg allvaret i situationen. Inte förrän jag hade kommit hem och sattit mig ner och bara tänkt började kunna sätta ihop vad som egentligen hade hänt. Men ska jag vara ärlig vet jag fortfarande inte om jag inser vad som hände, och skulle kunnat ha hänt. Det hade varit så bisarrt allting. Ena sekunden hade vi glatt pratat och i andra sekunden hade allt bara krashat. Herre gu, folk låg ju på marken och rörde inte på sig!

Efter att alla hästar var tillbaka i stallet, ambulansen hade åkt och folk hade lugnat ner sig lite så samlade ridläraren ihop de av oss som var kvar och ville prata om det. Man fick berätta vad som hade hänt och hur man kände sig. Jag hade fortfarande ett stort jäkla leende på läpparna, men försökte dölja det. Jag var väl i någon typ halvchock och kunde inte se allvaret i något, och log åt att alla var så allvarliga. Det hade ju bara varit en vanlig ridtur? Eller?
Jag kanske bara hade fattat allvaret senare eftersom jag hade varit den som ridit iväg. Jag hade inte fått en ordentlig blick på allting. Jag hade inte hunnit låta bilden av kaos låtit sjunka in. Eller så var jag bara efter?

Vad var det som hade hänt?
Vi hade en då rätt så ny ponny med. Han var inte riktigt "ridskolehärdad", och ryttaren hade inte hunnit rida honom så mycket. Fast egentligen vet jag inte om det hade spelat någon roll, för det som hände hade nog inget att göra med hur härdad hästen var.
Han hade kommit lite för nära kurvans innersida. Där var det lerigt, och ponnyn var klumpig och halkade helt enkelt. Rakt ner på sidan. Ryttaren hade fått hästen över benet, och även fått ett lättare slag mot huvudet.
Resten kom lite som dominobrickor. Den ryttaren hade varit i ungefär mitten av ledet. Ryttaren direkt bakom fick panik och svängde undan sin häst, men lyckades även hon att ramla av, likaså några andra längre bak i ledet.
Fick efteråt återberättat för mig vad som  hade hänt efter att jag hade ridit iväg. Det hade slutat med att två tjejer hade fått åka iväg med ambulans. Hon som ramlat av först samt en till tjej som landat fel. Båda hade blivit helt bra igen, fysiskt. Men en av dem blev så skakad att hon slutade rida ett bra tag.

Jag vet inte vad jag ska säga. Alla har olika sätt att bearbeta situationen. Några satt och grät. Några satt direkt och pratade och pratade om sin version av olyckan. Jag satt som en idiot och log för mig själv och fattade ingenting. Jag har nog fortfarande inte riktigt bearbetat allting. Jag har pratat om det, men då mest med de som inte var med och som vill kunna höra coola detaljer som de senare kan återberätta. Jag har inte fått sitta ner och bara prata ut om hur jag egentligen kände under allting. Därför valde jag att skriva det här inlägget. Jag nämner inga namn alls, förutom namnet då på ponnyn jag red, men tror inte att det gör så mycket?

 

Känner mig duktig :)

Nu har även lilla jag lärt mig hur man kan ta kort på skärmen utan att behöva lixom ta kort på skärmen. Hoppas att ni fattar :)

Resultat;
Jag kan nu bevisa att jag är anmäld till tävlingen (ja, för ingen trodde ju mig ;) )

LD



LC



vad duktig jag är :)

usch...

Nu har vi bokat in tandraspningstid. Den 25e maj.
Ojojoj...
Jo, för det är dagen innan tävlingen i frösåker...

Problems:
- Sacke gillar inte nya människor som kommer och börjar peta på honom. Usch och fy säger han och spänner upp sig. Han har vant sig vid t.ex. hovslagaren, ser han verktygsvagnen lugnar han ner sig (han är inte dum...). Men kommer det en ny människa som gör någonting nytt så blir det direkt eckligt, för vem vet, han kan ju få en spruta när som helst... Därför kommer han att stressa upp sig då, och allas lösning på en spänd häst är lugnande. Som man ger med spruta. Vilket inte kommer att fungera kan jag ju berätta...

Så antingen kommer de att
1. lyssna när jag säger att det bara kommer att förvärras med lugnande, men det kommer ändå att vara en spänd situation för hästen med massa nya grejer i munnen och människor som pillar.
2.inte lyssna, vilket har hänt förut, och tycker att de vet bäst och försöka ge honom spruta ändå. Och kommer att stressa upp hela situationen.

Inget av de två alternativen tycker jag låter särskilt lockande. Men tandraspningen måste göras.
Så när jag inte kan gnälla på att det kommer att hända, så ska jag istället gnälla på när det kommer hända. En stressad situation kanske inte är helt perfekt dagen innan en tävling?

Är faktiskt inte orolig för de andra hästarna. Bonnie har gjort det förut och hon är en chillad häst. Samt att alla tre har noll problem med sprutor, så man kommer att kunna ge de lugnande vid behov.


en s.k. munstege som man spänner upp hästens mun med vid raspning. Gissa vad han kommer tycka om den?


lerinpackning á la natural



bloggtävling igen :)


länk till inlägget HÄR!

Haha har blivit några bloggtävlingar nu. Har aldrig vunnit en faktiskt så nu j*klar ska jag vinna i alla fall någonting. Vinnarskalle? :P

snygg grimma-tävling


klicka på bilden eller HÄR för att komma till inlägget :)

Snyggt pannband! Tävling.


inlägget hittar du HÄR!

it all makes sense now!

"

Frukt är inte godis! Dessutom kan man dö av frukt… tex om man kastar en kokosnöt i huvudet eller trycker ner ett äpple i halsen på någon… Då är det lite bättre med en kladdkaka eller något

"


Nawiii :), Goliat








Lånade Nygårds kamera och fotade Goliat för en eventuell köpare till lilleplutt. Tyvärr är det så med hunduppfödning, man kan inte behålla alla hur mycket man än velat... :(

ingen bild är redigerad, + att jag inte är den bästa på att fota. Men Goliatgullehund är gullig som vanligt :P



I'd rather be alone if I know I can't have you

Idag ska jag ut och naturhoppa lite. Lite diken och pinnar och grejs. (mohaha jag rebellar mig mot schemat!!! :P ) Vi har ju inte precis en *** terrängbana här omkring om någon trodde det, men det finns diken, som nu är lite vattenfyllda, lite stockar och pinnar och annat smått och gott som man kan skutta över. Bland annat finns det en jättefin liten glänta som är lite gömd, där det rinner en liten å som inte är mycket större än ett dike egentligen. Marken är jättefin och det finns lite träd och lite mysigt. Anledningen till varför jag säger liten eller lite hela tiden vet jag faktiskt inte. Men det känns typ mysigare då om jag säger det. Liten och mysig :P

Men a. Skutta runt och ha det lite roligt bara. Det blir kul :)

haha en ny bild som jag kommer att knarka ett tag framöver ;)

sommar, sommar och sol.

Vi slutar skolan den 8e juni, en fredag. Det är lite konstigt, men det känns inte som sommar förrän man har slutat sommarlovet. Vad ska du göra på sommaren betyder vad ska du göra på sommarlovet. Egentligen är ju sommaren en årstid och styrs inte av när man slutar och börjar skolan.
Men än en gång gled jag över till fel ämne, det var inte det jag skulle prata om.

I och med att jag slutar den 8e ger det mig 7 hela dagar att förbereda inför ridlägret, som börjar den 16e. Kommer nog att börja förbereda tidigare med att t.ex. bygga upp Sacke lite extra. Mammig som man är oroar jag mig lite för ridlägret. 5 dagar med 2 mer eller mindre hårda pass per dag. Vill ju inte att hästen ska få träningsverk mitt i veckan...

Men under de 7 dagarna kommer jag packa lite och förbereda, rida ut långa turer och bara njuta av att skolan är slut och att det är jag och hästen nu och njuta av det förhoppningsvis fina vädret. Lite sådär typiska häst-sommar-fantasier.
Den 16e bär det av till ridlägret. Tror att vi skulle vara där vid 11isch. Jag och Daniela kommer att åka med Sacke och Tia, och så kommer en väldigt bra kompis från skolan också följa med, och hon kommer att låna häst där.
Vi kommer att komma hem den 20e tror jag. Måste kolla upp sådant...

Den 25e börjar mitt sommarjobb. Jag jobbar perioden vecka 26-27-28 i kyrkan med vaktmästarn´. Vet inte exakt vilka arbetsupgifter jag kommer att ha, men vet att jag troligtvis kommer att hålla till vid kyrkogården och liknande.
Under den tiden kommer jag även fortsätta på mina häst-sommar-fantasier. Jag och Nygård har gjort högflygande planer om terrängbana i oxhagen, lååånga långritter, prova på varandras hästar, kanske ridläger hos Lena? (väldigt snäll och duktig dressyrtränare som bor inom ridavstånd).

Sommarjobbet slutar vecka 28, fredag, alltså 15 juli om jag inte har helt fel. Det innebär att jag har 18 hela dagar allt bara sova och ha det lite mysigt, innan frankrike.
För tidigt, tidigt den 4 augusti åker bussen till Taize med Q. Vi kommer fram ungefär vid mitten av dagen den 6:e. Så stannar vi där till den 13, mitten på dagen, och kommer därför hem väldigt sent den 14e.

Hade faktiskt högflygande planer på att starta Sacke i ponnyhoppet den 17e augusti på TIRK. Men ni kanske fattar att det är fysiskt omöjligt för sommarfet ponny att gå från 10 dagar av promenader och fetmabildning till tävlingsform på 2 dagar, så nästa år mina vänner, nästa år...

Nu har ni fått en väldigt noggrann beskrivning av mitt sommarlov.

Vad ska ni göra på erat sommarlov??
skriv skriv skriv :P



iiiiiiiihhh!!!


Nu är jag anmäld till Frösåker :)
Haha bättre sent än aldrig :P
Fast egentligen är jag inte sen ändå eftersom anmälningstiden går ut ikväll klockan 6, men i alla fall :P

Så jag anmälde mig till LD och LC. LD:n är bedömning A, alltså en clear round. LC:n är en bedömning A:0+A:0, alltså med omhoppning och på tid. Nygård ska med samt två till härifrån som jag känner. guuu vad spännande :P
haha känner mig lite överentusiastisk nu. Skickade precis in anmälan. usch vad spännande! är redan nervös. haha ;)
Nu är det på riktigt lixom. Vår första riktiga bortatävling. Varför har jag väntat så här länge?


Sacke 14 maj

Idag var det uteritt på schemat.
Det hände massa saker idag och jag var lite deppig och kände inte för att göra så mycket egentligen. Men jag visste att Sacke behövde få komma ut och springa lite för att inte bli skogstokig eftersom det har varit rätt så lugnt de här senaste dagarna, så tog mig i kragen.
Red 7km-rundan. Egentligen rätt så lugnt, mest skritt och trav, så var ute ett tag. Jag kunde känna att han var lite dynamitponny. Han var rätt så taktig och ville helst springa och ha roligt, men han lixom tog sig i skinnet själv och lät sin lydiga sida ta över, med ett eller annat glädjeskutt ibland. Det var som om han kände att jag var lite deppig och visste att jag behövde muntras upp. 
Vi travade en rätt så bra bit. Och det var så skönt för det var lixom trav. Inte halvhalter och halter eller småökning eller tempoväxling eller massa krux, bara trav. Rakt fram. Jag kunde bara slappna av och hänga med och kunde typ glömma allt skit som hänt idag och det var jätteskönt. Och så körde han något glädjeryck som fick mig att le åt honom. Älskar min ponny över allt!


Passade på att knäppa ett kort på Sackeplutt också när jag ändå var vid hagen och fotade Goliat.

Tom eller full?

Ibland undrar man lite vad som finns i huvudet egentligen. Skyller nog på allt skolarbete som tar all plats...
För har nämnligen glömt att anmäla mig till Frösåker-tävlingen. Auch :/
Anmälningsavgiften går ut imorgon klockan 18. Vad är problemet då?-tänker ni nog då. Jo, problemet är ju att det tar ett tag för pengarna att komma in på kontot. Så fort jag fattade att jag hade glömt kutade jag ner till stan från skolan och la in pengar på bankgirot på tdb, men det tar minst en bankdag innan det kommer in. Dvs har jag tur kommer pengarna in imorgon innan kl 18 och jag kan anmäla mig. Annars har jag lite problem...

lite typiskt jag kanske...

Jälla; bra eller dåligt?

Egentligen, deep down under snygga broshyrer och enorma ridhus. Hur är Jälla? Hur fungerar stället? Trivs eleverna? Är lärarna så bussiga som de försöker visa i första intrycket?
Ja, om någon har svar på det är det bara att kommentera.

Det började med att jag försökte söka upp om någon hade skrivit på t.ex. sin blogg att de skulle börja på Jälla efter sommaren. Kul att se vilka människor man skulle bli ihoptryckt med de närmsta åren. Men jag hittade tyvärr ingenting.
Istället hittade jag andra saker som folk hade skrivit på diskussionssidor och liknande. Inte alltid så vackert. Meningar som;
"Hästbiten var ingen höjdare, tappade också mycket i ridningen och nivån var väldigt låg. Jag skulle nog kolla efter andra alternativ nu när jag har facit i hand."

eller;
"...speciellt när självaste rektorn försvarar "favorisering" med att säga:
"Vissa elever charmar sina lärare bättre och då får dom ett hägre betyg, ni har väl inte lyckats med det lika bra som andra"
Jag trodde betygen grundades på kunskap."

...kom ofta i olika format. Andra beskrev skolan kort och gott som en rolig skola med bra vänner men dålig utbildning, väldigt många skrev att skolan hade dålig framförhållning och jag hittade även ett eller annat hatinlägg på bloggar där de noggrant skrev varför man inte ens skulle gå nära skolan om man var rädd om sitt liv och sin utbildning...

Men sedan kom det en liten människa och räddade min dag genom att skriva;
"Tänkte bara säga att Jälla är en rent utav SKITbra skola, jag verkligen älskar lärarna och som jag såg att vissa inte tyckte att Chricko var bra - kan jag ju bara säga att hon är en av dom bästa lärarna jag har haft för att hon om någon har hjäpt mig mkt genom det första året nu ( jag går ut 2010 )... Några som också är riktigt bra är Hella och Mats för att dom gillar jag helt klart ;) Jag kan säga att elevhemmet inte är specc tyst nu längre - visst det kanske inte är i sina glansdagar för att vi ettor inte har varit värsta partyanimals men det blir det nog ändring på.. Angående ridnivån - hade dom indelning på "eran" tid åsså ? för det har dom nu iaf - att man är indelad på hur duktig man är så att man inte kan förstöra utvecklingen för de andra och om man vill få rida x-tra så får man visa framfötterna, jag vet att jag själv vill verkligen komma med i laget så jag har verkligen visat mina framfötter och då har jag fått förmånerna som följd :) läste nyss det senaste inlägget att ja det har byggts ridhus som för den delen är jättebra och stort och det har tillkommit gäststall så att man kan ha med sig sina egna hästar på lagårdsveckan och stallveckan om man vill - dessutom har det tillkommit tre übersöta föl som vi har med i våran utveckling och det kanske inte är så nytt men det har det ändå ;)"

Jälla gör utveckling till det positiva, och det här inlägget blev skrivet 2009. Räddade min dag lite, för smarta jag hade inte kollat datumen på de tidigare kommentarerna. Det visade sig att de skrevs 2005, och handlade om när de gick i skolan, på 90-talet ungefär.
Så efter att ha slagit mig själv med huvudet i en vägg, hoppats på allting att skolan verkligen har gjort förbättringar, för det innan lät inte alls bra (!) och pustat ut en aning bestämde jag mig för att faktiskt ge Jälla en ordentlig chans. Självklart kan inte alla gilla en skola, det är alltid någon som tyvärr inte trivs med någonting, samt att det finns folk som hatar för att hata, haters gonna hate... Men jag ska ge stället en chans, det ska jag. Så får vi hoppas på det bästa.
Uff...

bilder på skolan från jällaskolans hemsida; www.jallaskolan.se



skolan & elevhemmet


skylt & ridhuset+ett stall (tror jag att det var?)

 
ett stall inomhus & smådjurshuset






Sacke schema vecka 20


vackert vackert :P

Känner att jag börjar tappa motivationen för bloggen. Det är roligt när folk säger att den är bra och det gör mig jätteglad :) Börjar på grund av er vilja blogga igen :) Tack tack :D

Bloggtävling :)


bloggeliblogg

Bry er inte om rubriken...
Men jag har tänkt att jag ska ta det lite chill med bloggen. Nej okej, jag har inte varit så jätteaktiv på sista tiden, men ändå.

Jag tänker inte ta en paus eller liknande, men jag tänker inte satsa på att vara den mest aktiva bloggaren i världen. Anledningen till detta är mest att jag inte har en kamera just nu. Därför blir det bara gamla bilder, och samma bilder om och om igen, samt några dåliga webcam-bilder. Det gör både bloggningen och bloggläsningen väldigt tråkig.

Så kort och gott, jag kommer att fortsätta som jag har gjort, kanske 1-3 inlägg per dag, lite olika. Skriva scheman, hoppövningar, "aspnäsinlägg" och lite blandat, tills vi fixat en kamera. Så håll modet uppe people :)


mohahah gillar att man får huvudvärk av den här bilden ;)

deadline

Usch. Om exakt en vecka är det deadline i skolan. Då ska allt som har med matte, svenska, engelska och språk in och vara klart, och jag har så mycket kvar att göra så att det inte är klokt... :O
Snacka om ångest och att jag måste plugga nu...

tog två bilder som jag använt förut men som passar in lite här också...

Sacke vecka 19




haha som ni kanske märker rider jag ofta ute.
Det finns olika anledningar till det. Kan dra några av dem.
- Har ingen ridbana hemma. Den närmsta är hos Nygård och det är 3 km bort längst en rak grusväg, alltså inte så inbjudande väg.

- Både jag och Sacke gillar att vara ute i skogen och naturen. Det är en skön känsla och när man har så mycket skog och åkermark med grusvägar och bra ridvägar runt sig, varför inte passa på?

- Skogen är vår största gymnastiksal var det någon som sa. Att någon även har sagt att skogen är vår största toalett ska jag inte gå så mycket närmare in på. Men med bara lite fantasi och vilja kan man träna på och göra det mesta i skogen. Hoppa över smågrenar, slalom mellan träd och allt möjligt. Bara fantasin sätter gränser.

- Främjar hästens framåtbjudning

- Lite miljöträning är alltid bra. Man härdar hästen mot saker som kanske kan hoppa fram, rådjur som hoppar eller vattenpölar som man kan gå igenom.

Ja jag kan hålla på hela dagen men jag tror att ni fattar grejen :P

TT-träning

TT-träning är TIRK-talang-träning. Exakt vad det är är ett annat inlägg men jag ska berätta hur hopplektionen gick idag.
Vi var på stora utebanan. Så här var hindrena uppställda:

Gröna: rött och grönt plank.
Ljust gråa: två smala bommar på marken. Det ena lades sedan upp på sockerbitar.
Mörkt gråa oxer: en oxer med box med ögon på i mitten.
Blått räcke: med vattenmatta
Rosa räcke: Rosa och vitt prickigt. Kom på nu att det var en oxer.
Rosa oxer: Rosa och vit prickig oxer med planka.
Rött räcke: ja, ett rött räcke.
Två gråa fyrkanter: En bank och en pulvermangrav. Användes inte.

Bana 1.

Rött: galopp
Blått: trav. Det som är snett är skänkelvikning.
Reds åt båda hållen. mellan de två ljust gråa bommarna skulle vi först bara rulla på i ett lugnt tempo. Sedan skulle vi köra varannan gång 5 galoppsprång och varannan gång 6 galoppsprång.
Sacke gick faktiskt otroligt lugnt. Han brukar alltid vara den som så länge han tar det lugnt kan han få gå med ett galoppsprång extra men nu körde han på sex galoppsprång! Han körde världens språng över hindret och förlorade någon meter redan där, men så lyssnade han så jäkla bra och typ kortade upp sig enormt när jag bad honom. Jag kan inte säga att den galoppen var särskilt ren, tror inte ens den kändes tretaktig (...) men det var galopp och det var sex galoppsprång, mohaha :P Glad jag blev :)

Den här bilden är väl rätt så enkelt att tyda. 1. blått, runt röda, grönt. 2. rosa, runt röda, rosa. Här ökade han lite och vi fick alla möjliga galopper mellan hindrena, men så körde vi om och det gick bättre.


Lite mer svårtydd bild. Hela banan. Det är:
rosa, rött, grönt, som en s-linje.
Sedan rosa oxern, runt röda, rosa.
Sedan blåa, röda, rosa, s-linje.
Sedan den mörkt gråa oxern på långsidan.

Första linjen gick lite dryg, det blev lite missförstånd, han ökade och jag bromsade och det blev hackigt. Men resten av banan gick bättre och bättre och sista hindret gick perfekt :) Så tog vi om första linjen igen och det gick bättre och så var vi klara.
Så travade jag av honom och han sökte sig nedåt och framåt.

Så man kan sammanfatta passet som riktigt bra. Det var en bra känsla igenom största delen av passet. Han var lite trippig i början när vi red fram men det är förståeligt eftersom vi var på stora banan med andra, nya hästar. Han lugnade ner sig väldigt fort och var fin resten av tiden. Jag är nöjd :D



Sprutan

Tänkte berätta hur det gick med sprutan i fredags.
Veterinären hade med sig en så kallad stångspruta, hittar ingen bild på det men det är som en lång pinne med en sprutdel längst ut så man kan stå längre bort och ge sprutan.
Det gick faktiskt rätt så bra. Det gick så fort och så var det klart. Inget speciellt. Haha Sacke blev lite förvånad när vi släppte honom och allt var klart. Han var väl inställd på hemskheter och så gick det så fort :P
Det är skönt att ha det klart. Nu kan man fokusera på nästa grej.


14 timmar senare...

Ibland blir det lite seg planering hemma hos mig. För halv två igår fick jag reda på att jag skulle följa med och lämna en valp till en kvinna som bor i Norge. Okej egentligen var det mer ett missförstånd, jag trodde att jag skulle stanna hemma medan pappa trodde att han hade varit rätt så tydlig med att jag var en av dem som skulle följa med.

Vi åkte inte hela vägen till Norge utan till ett litet ställe som heter Stöllet, vid Malung rätt så nära Norska gränsen, så skulle vi möta henne där. Vi kom hem klockan 4 i morse, och jag hade inte precis fått så mycket sömn dittills. Kan inte sova i bilar, vet inte varför, det går bara inte. Så sov jag till halv 8 innan jag behövde gå upp för träningen idag. Trötter...


valpen, Engla, som vi lämnade. Sötis :)


The S day...

Idag, om kanske en timme, kommer veterinären och ska ge Sacke sprutan. Är rätt så nervös men kommer att hålla mig lugn för Sackes skull. Men uff...

Fördomar

Har så jäkligt många åsikter om saker men det är mest i huvudet. När jag försöker prata om det eller skriva det rör jag bara ihop allting eller glider över till andra ämnen och ingen fattar någonting och man kommer ingen vart. Men ska nu försöka lite lagom kortfattat få ner några åsikter jag har, utan att röra till det. Okej berädda;

En sak som jag tycker är väldigt irriterande är fördomar mot basjkirer, eller kallblod i allmänhet. Säger man att jag har en basjkir får man direkt blickar. Enligt många är basjkirer de där krulliga turridningshästarna, säger de med avsmak i både röst och blick. 1. Vad är det för fel på turridningshästar för det första? Men det var inte det jag skulle prata om, så jag går direkt vidare till nummer 2, Vafan säger ni så för?

Sacke är den mest ärliga, piggaste, smidigaste och gladaste häst jag ridit. Hoppar som ett litet underbarn och är alltid med på noterna. Precis som vilken annan tävlingshäst som helst. Han hoppar samma hinder med samma smidighet och han har lika mycket muskler och kondis som de flesta andra. Den enda skillnaden är att han är kraftigare, och då blir han direkt idiotförklarad.

Nu kommer jag att glida iväg lite genom att skriva; man måste ju respektera att alla hästar kanske inte är byggda för t.ex. höjdhoppning eller grand prix dressyr, men det tycker jag är individuellt mellan häst till häst och man bör inte dra en hel ras i en kategori. Varje häst är individuell. En del kanske trivs bäst att bara skogsmulla lite, vissa trivs med att dra vagn, andra trivs med att tävlingshoppa osv osv. Det får man respektera. Men man bör inte säga att bara för att vissa av en speciell ras, kanske t.o.m. majoriteten av rasen, trivs med tävlingshoppning så gör inte alla av den rasen det. Bara för att vissa i en ras trivs bäst med att bara skogsmulla betyder inte det att alla gör det.

Poängen med inlägget är var inte häst-ras-ister! Se hästen som en individuell varelse och kolla vad just den individen trivs med att göra och är duktig på. Sätt inte in hästen i en speciell kategori bara för att den är av en sorts ras. Döm inte Sacke efter hans kroppsbyggnad. osv osv...

gammal bild på mig och sacke när jag rider lite på miniängen barbacka


Fit For Fight

Yupyup. Nu är det dubbelbestämt.
Tävlade inte den 29:e pga sprutproblemen (inser nu att det låter som om jag snackar om knark när jag skriver så...). Men nu kommer veterinären imorgon på eftermiddagen och och ger Sacke den sista sprutan. Sedan har han en veckas karenstid och sedan är vi fit for fight. Så varför inte börja direkt?

Så jag och Nygård ska iväg till Frösåkers den 26/5, en lördag. Det är en lokal tävling och jag ska hoppa LD bed A och en LC bed A:0+A:0. Är jäkligt nervös och det är ändå ungefär tre veckor kvar... Tänk vad nervös jag kommer vara då...
En sak som lite utmärker att vi bor på landet är väl det faktum att det var den tävlingen som låg med kortast väg dit, under maj och juni månad, och den var ca 6,2 mil härifrån! Det är en bit känner jag, som är van vid Stockholmsavstånden till tävlingar...

Någon annan som ska dit?



Haha kommer väl sedan att komma med outfitproblem, men sådant orkar jag inte bry mig om redan nu... :P



Sackes schema vecka 18


haha känner att jag börjar få lite mer kläm på att göra scheman, man ser i alla fall vad det är nu :P

Schemat blev ju ändrat då han var konstig i tisdags på dressyren och jag tyckte att han kunde få vila lite så han skulle vara fräsch till på söndag. Idag skulle han egentligen stå pga Q men fick reda på att jag skulle sluta tidigare och hinner då rida honom. På fredag får vi se hur han känns, känner nog igenom honom på ängen, och det är då jag kommer bestämma om jag ska iväg på söndag eller inte, känns han fräsch åker jag.
Promenaden på lördagen är lite standard, han har alltid känts lite extra fräsch på en hoppträning om jag promenerar dagen innan. Haha vet inte varför egentligen, och det kanske bara är jag som har fått för mig det men varför inte? :P

Hur gör ni dagen innan en åka-bort-träning?

Halv hemstudiedag

Idag är det halv hemstudiedag och det betyder att jag slutar klockan 12. Så tänkte jag trotsa att det är hemstudiedag, alltså plugga själv hemma, och tänkte istället passa på i det fina vädret att rida ut på Sacke. Vet att han skulle ta det lugnt idag och därför tänkte jag bara rida ut en sväng barbacka och bara njuta av det fina vädret innan jag drar vidare till Q.
Och idag ska Nygård hänga med till Q :) Hon vill se vad vi gör där och jag är lite nervös om hur det kommer att gå och vad hon kommer att tycka om alla och vad alla kommer att tycka om henne. Hon är en öppen och snäll människa och de är jättesnälla där men det är alltid nervöst att ta med någon lixom :P Hon har aldrig träffat någon av dem men jag ska vara positiv och hoppas att alla blir bästisar och vi lever lyckliga i alla dagar ;)


webcambild på utsikten genom skolfönstret där jag sitter nu. Vackert väder. Och ja, jag sitter i mattezonen, märks inte det på den korrekt ritade likbenta, rätvinkliga triangeln som är ritad i hörnet av fönstret? Det finns bilder på alla fönster, vi sparar papper...

Mormor och morfar

Igår åkte vi till mormor och morfar i stockholm. Det var lite mysigt :P
Vi fikade lite och pratade lite kändisskvaller, någonting som mormor är väldigt insatt i. Bland annat diskuterade vi att Carola hade gjort hårförlängning på sin adoptivdotter. Tänker inte gå och bli en skvallerblogg och tänker därför inte berätta vilken sida jag stod på i det hela, men det blev en livlig diskussion...
Men käkade lite bullar snackade lite och jag fick även ett par jeans som mormor hade köpt, och syrran fick en jacka. De kan inte låta bli när de ser saker i våra storlekar, och de har faktiskt rätt så bra smak för det mesta så det är bara att tacka och ta emot ;)  
Så åkte vi sedan hem.

Hur ofta hälsar ni på era mor-/farföräldrar?




Ingen Rubrik...

Inser nu att jag inte har skrivit så mycket om vad har gjort med Sacke de senaste dagarna, eller veckan. Det betyder inte att jag har skitit i honom, utan nu ska jag berätta vad jag har gjort de senaste dagarna;

Söndag: Var funkis på TIRKtävling med Nygård. När vi sedan kom hem bestämde vi oss för att fortsätta på traditionen att rida tillsammans efter tävlingen, och idag bestämde vi oss för att hoppa.

rött: serie med räcken och ett galoppsprång emellan. Kan hoppas åt båda hållen. Höjdes lite hela tiden och stannade på runt 90 cm. Lite styrketräning.
blått: en ensamstående oxer, hoppades nedåt på bilden. var på runt 70-80 cm hela tiden.
grönt: tre små räcken, runt 50-60 cm. Det svåra var vägen, och det blev inte lättare av att underlaget var lite löst på sidorna. Hoppades som en åtta och bytte håll lite hela tiden.
Byggde tillslut ihop det till en bana, serien uppåt (enligt bilden), sedan oxern nedåt och sedan räcket längst ner, räcket längst upp och sedan mittenräcket.

Måndag: Red ut. Red först längst en åkerväg, skritt och trav. Han var lite dryg och väldigt pigg. Svängde in på en mindre väg där jag skrittade. Den ledde ut på en åker som jag följde på kanten några 50 meter innan jag kom ut till en traktorväg. Den galopperade jag lite på men han var pigg som sjutton. Så eftersom den vägen ledde ut på ängen så red jag runt där i en åtta för att dressyra lite eftersom han var så dryg. (Ja, jag inser hur det ser ut när jag skriver så...) Gjorde många halter och sedan halvhalter och ville bara att han skulle hålla ett stadigt och lugnt tempo. Samma sak i galoppen, och sedan i traven igen. Sedan red jag hem. Lyckat avslut.

Tisdag: Skulle dressyra hos Nygård. Tänkte öva på övergångar. Men redan när jag red fram var han lite halvdryg. Särskilt i galoppen som var lite kantig och stötig och han ville inte riktigt gå fram för skänkeln utan växlade mellan att galoppera nästan på stället till att bara rusa. Han var lite likadan i traven och försökte komma undan det jobbiga hela tiden. Fick några snygga övergångar skritt-trav och trav-skritt och även trav-halt-trav, men när jag började försöka få in galoppen blev han likadan. Sket i övningen och galopperade bara runt på en volt och försökte få honom att bara hålla en medellugn galopp i båda varven och travade sedan av.

Tror att det kan bero på träningsverk eller någonting. Han ska få ta det lugnt imorgon, bara chilla lite. Sedan är det Q på torsdag så då får han stå, fast jag kanske kan få min syrra att gå en promenad med honom så han får komma ut och röra på sig. Så får vi se hur han känns igen på fredag.
rätt skum men söt bild på sacke i hagen


RSS 2.0